gondolatok az elektromos autókról, motorokról, és minden egyébről, ami nem olajjal megy

tech-mobile.hu
Pontos idő: 2010.09.08. 10:09

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 4 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: 36V/12Ah LiFePO4 akkumulátor használata és tapasztalatai
HozzászólásElküldve: 2010.02.22. 15:21 
Site Admin

Vásárlói visszajelzés:

2009 októberben vásároltam LiFePo akkupakkot elektromos bringához.

Röviden a tapasztalatokról:

A korábban használt 3x12 V 12 Ah ólom akkuhoz képest a kapacitás növekedés háromszoros!
Ez azt jelenti, hogy munkába járásnál azelőtt az ólom akkuval egy oda-vissza útra (16 km) volt elegendő a kapacitás, most elég három naponta tölteni (48 km). Az ebringát mindig kerékpárhajtás üzemmódban használom, tehát én is hajtom. Ez így nem tűnik soknak, de tudni kell, hogy a több emelkedőt is meg kell másznom és ezek között van egy 800 m hosszú 6 %-os emelkedő is, továbbá a jármű össz tömege közelíti a 140 kg-t - és ebben nem az akku a ludas, hanem az utas :-)
Szóval ezek az adatok egy erősen túlterhelt járműre vonatkoznak.

Továbbá: az ebringa elektronikája 31,5 V fesz-nél letilt, tehát az akku nincs is teljesen lemerítve.

A leglényegesebb különbség azt hiszem abban van, hogy az emelkedőn az ólom akku feszültsége leesik és így gyorsan lemerül, a LIFePO akku viszont tartja a feszültséget és nem merül aránytalanul gyorsabban az erős terhelés miatt.

Az eddigi használatnál tulajdonképpen csak egyszer volt probléma: a Mecsekre mentem föl egy több km-es emelkedőn és egyszer csak "amperszagot"kezdtem érezni: képes lett volna leégetni a motoromat! (gyorsan leszálltam, megvártam amíg lehűl)

Hidegben nem vettem észre teljesítmény csökkenést, igaz az akkut mindig szobahőmérsékleten tartom és csak induláskor viszem ki, a 25-30 perc menetidő alatt talán nem hűl le.

A múlt év december közepéig használtam a bringát, nulla fok körüli hőmérsékleten álltam le.

A megtérülés a további évek használata során fog kiderülni (tartósság), de eddig egyértelműen pozitív benyomásaim vannak!

Kérdés:
- a két hónapos állás után kicsit tartok tőle, hogyan fog indulni, van esetleg valami tanács, mit csináljak?
Gondolom jó, ha ráteszem elötte töltőre?

Üdvözlettel:

A. Csongor
http://www.kerekvaros.hu

A kérdésre a válasz (de egy kicsit bővebben):
- tárolásnál célszerű nem jobban, mint 40%-ig tölteni a lítium akkumulátort és nem sokkal nulla fok fölött tárolni. Az önkisülés pár hónapos tárolás alatt ezt az érétket csak kicsit befolyásolja. Így véleményem szerint az első próbakőr után kell csak a töltővel megközelíteni az akkut, de addig nem. Minél többször töltjük a maximumra a lítium akkut és tartjuk ott, annál rövidebb a szervizideje. Ue. érvényes a magas hőmérsékletre, de talán ezt már telefonon meg is beszéltük. Azaz ha több évig szeretnénk használni ezt az akkutípust, akkor a lehető legkevesebbszer töltsünk rá és tartsuk hűvös helyen.

Viszontválasz erre:
Ma mentem 13 km-t az ebringával, az akkun nem látszott semmi, tartotta a feszültséget! Nem is tettem még töltőre.

Vissza a tetejére
 Profil Privát üzenet küldése E-mail küldése  

Hozzászólás témája: Re: 36V/12Ah LiFePO4 akkumulátor használata és tapasztalatai
HozzászólásElküldve: 2010.07.04. 10:37 
Site Admin

Vásárlói visszajelzés:

Kimértem feszmérővel a terhelés közben a LifePo4 akku feszültségét, mellékelten küldöm a mérési eredményeket.

A mérési pontok mindig ugyanazon az útszakaszon jelentik a feszültséget, a normál terhelés egy vízszintes szakaszt, az "extrém terhelés" egy meredek emelkedőt jelent (kb. 10%). A görbe azt mutatja meg, hogy az utolsó töltés óta történt megtett út függvényében hogyan viselkedik az akku az adott helyen fellépő terhelésnél.

Kimértem még a műszerfal led kijelzőinek is az értékeit.
Kép
Kép
Kép

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája: Re: 36V/12Ah LiFePO4 akkumulátor használata és tapasztalatai
HozzászólásElküldve: 2010.07.04. 10:49 
Site Admin

Vásárlói visszajelzés:

Beszerkesztettem a műszerfal led mutatóit is a grafikonba.

Milyen következtetéseket vonhatunk le a mérésekből?

A 36V-os LiFePo4 akkupack feszültsége a kisütés során tartja a 35-39 V közötti feszültséget még extrém terhelésnél is és csak a kapacitás végén esik meredeken. A mért görbe megfelel a LiFePo4 akkuk gyári jelleggörbéjének: a terhelés alatti feszültség értékek a kapacitás végén hirtelen esnek le.
Az elektromos kerékpár műszerfalán lévő led-ek - bár nem erre, hanem ólom akkura vannak beállítva - fontos infokat mutatnak: ha erős terhelésnél az első led kialszik, az még nem jelent semmit. Ha viszont a második-harmadik led alszik ki egy erős emelkedőn, akkor az azt jelzi, hogy az akku kapacitása kezd a végére érni, hamarosan tölteni kell!
A negyedik led kialvása (terhelés alatt) és a figyelmeztető lámpa felgyulladása az akkupack kimerülését jelzi, tehát ekkor már sík terepen sem fog menni a motor.
További tapasztalat, hogy és az ebike motorlekapcsoló automatikája megfelel a felügyeleti rendszer értékének: előfordult, hogy lemerült akkuknál a BMS áramtalanította a gépet, tehát a két szebályozás közel van egymáshoz.

Ezek az értékek egy régi Trd 018 ebike mért adatai, újabb és más típusok ettől valószínű eltérnek.

Kép

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2010.07.04. 11:48 
Site Admin

Sokszor és sokan tesznhek fel kérdéseket a lítium akkumulátor használatának előnyeiről. Hát íme egy 36V-os 12Ah/1Hr-es lítium akkupak beépítése a régi ólom akkuk helyébe - a kép magáért beszél.

Előnyei:
- helytakarékos (a lenti képen látszik, hogy a harmadik ólomakkumulátor helye teljesen üresen maradt);
- könnyű (fele-harmada súly);
- nagyon hosszú élettartam;
- nagy áramok (3CA);
- gyors tölthetőség;
- környezet és emberbarát :wink:

Kép

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 4 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]