Vásárlói visszajelzés:2009 októberben vásároltam LiFePo akkupakkot elektromos bringához.
Röviden a tapasztalatokról:
A korábban használt 3x12 V 12 Ah ólom akkuhoz képest a kapacitás növekedés háromszoros!
Ez azt jelenti, hogy munkába járásnál azelőtt az ólom akkuval egy oda-vissza útra (16 km) volt elegendő a kapacitás, most elég három naponta tölteni (48 km). Az ebringát mindig kerékpárhajtás üzemmódban használom, tehát én is hajtom. Ez így nem tűnik soknak, de tudni kell, hogy a több emelkedőt is meg kell másznom és ezek között van egy 800 m hosszú 6 %-os emelkedő is, továbbá a jármű össz tömege közelíti a 140 kg-t - és ebben nem az akku a ludas, hanem az utas
Szóval ezek az adatok egy erősen túlterhelt járműre vonatkoznak.
Továbbá: az ebringa elektronikája 31,5 V fesz-nél letilt, tehát az akku nincs is teljesen lemerítve.
A leglényegesebb különbség azt hiszem abban van, hogy az emelkedőn az ólom akku feszültsége leesik és így gyorsan lemerül, a LIFePO akku viszont tartja a feszültséget és nem merül aránytalanul gyorsabban az erős terhelés miatt.
Az eddigi használatnál tulajdonképpen csak egyszer volt probléma: a Mecsekre mentem föl egy több km-es emelkedőn és egyszer csak "amperszagot"kezdtem érezni: képes lett volna leégetni a motoromat! (gyorsan leszálltam, megvártam amíg lehűl)
Hidegben nem vettem észre teljesítmény csökkenést, igaz az akkut mindig szobahőmérsékleten tartom és csak induláskor viszem ki, a 25-30 perc menetidő alatt talán nem hűl le.
A múlt év december közepéig használtam a bringát, nulla fok körüli hőmérsékleten álltam le.
A megtérülés a további évek használata során fog kiderülni (tartósság), de eddig egyértelműen pozitív benyomásaim vannak!
Kérdés:
- a két hónapos állás után kicsit tartok tőle, hogyan fog indulni, van esetleg valami tanács, mit csináljak?
Gondolom jó, ha ráteszem elötte töltőre?
Üdvözlettel:
A. Csongor
http://www.kerekvaros.huA kérdésre a válasz (de egy kicsit bővebben):- tárolásnál célszerű nem jobban, mint 40%-ig tölteni a lítium akkumulátort és nem sokkal nulla fok fölött tárolni. Az önkisülés pár hónapos tárolás alatt ezt az érétket csak kicsit befolyásolja. Így véleményem szerint az első próbakőr után kell csak a töltővel megközelíteni az akkut, de addig nem. Minél többször töltjük a maximumra a lítium akkut és tartjuk ott, annál rövidebb a szervizideje. Ue. érvényes a magas hőmérsékletre, de talán ezt már telefonon meg is beszéltük. Azaz ha több évig szeretnénk használni ezt az akkutípust, akkor a lehető legkevesebbszer töltsünk rá és tartsuk hűvös helyen.
Viszontválasz erre:Ma mentem 13 km-t az ebringával, az akkun nem látszott semmi, tartotta a feszültséget! Nem is tettem még töltőre.